BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, April 21, 2012

[101] kenapa susah sangat nak jaga sekeping hati?

Nak jadi baik..tapi banyaknya halangan yang menduga. Iman dahlah cuma setipis kulit bawang...senang sangat dicarik-carik. Hati ni...mudah sangat berbolak-balik. Tak tetap pendirian. Hari ni berazam, esok dah lupakan. Tahu..tapi buat-buat tak tahu. Ingat tapi buat-buat lupa. Tewas dengan nafsu dan godaan dunia.


Sedih dengan diri sendiri. Cemburu dengan orang lain. Tengok orang baik-baik..teringin nak jadi macam mereka. Rasa macam rendah sangat diri ni. Selalu terfikir..bestnya diorang..kenapa aku tak boleh jadi macam tu...tapi usaha?? entah kemana...sikit sangat. Bila dah ada usaha pulak..alahai susahnya nak istiqamah.

Kadang-kadang rasa macam....ishkk..aku tak layak jadi macam diorang. Rasa macam banyak sangat kekurangan diri ni. Tapi takkan nak terus hidup dalam kekurangan tu? Takkan tak pernah nak mencuba untuk berubah...walaupun sikit..pelan-pelan usaha..Sedar diri ini memang bukan manusia sempurna...ada dosa, ada noda. Tapi itu bukan alasan untuk tak berusaha untuk memperbaiki kekurangan. Tahu tu..sedar tu..tapi..ishkk...hati masih beralasan.

Kadang-kadang rasa macam hipokrit.....rasa macam ini bukan aku..Tapi kalau tak paksa diri sendiri, siapa lagi? Bukannya nak jadi orang lain...cuma nak jadi orang yang lebih baik..Susah sangat ke?? Memang la susah...jalan kebaikan memang susah...kenapa? Sebab syurga itu indah. Orang yang layak je boleh dapat. Layak ke aku???
 
 
Sekeping hati dibawa berlari
Jauh melalui jalanan sepi
Jalan kebenaran indah terbentang
Di depan matamu para pejuang

Tapi jalan kebenaran
Tak akan selamanya sunyi
Ada ujian yang datang melanda
Ada perangkap menunggu mangsa

Akan kuatkah kaki yang melangkah
Bila disapa duri yang menanti
Akan kaburkah mata yang meratap
Pada debu yang pastikan hinggap

Mengharap senang dalam berjuang
Bagai merindu rembulan di tengah siang
Jalannya tak seindah sentuhan mata
Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba..
 
 

0 comments: